22/09/2019
Facebook Twitter RSS

Luisteren naar de zee

Alles trekt naar Scheveningen. Om gezellig wat te dringen, op de Pier en Boulevard. Maar de zee kun je niet hooren, frissche lucht die gaat verloren, door buurman’s sigaar. Claxons loeien, tieren, grommen: Pinksterblomme’, Pinksterblomme’…

Jan Campert (omstreeks 1929)

Beste landgenoot, 

Hoe kijkt en luistert een visser en surfer naar de zee? Hoe klinkt de lobby van de olie- en gasindustrie? Wat hebben natuurfilosofie en de iconische viswinkel Simonis elkaar te zeggen? Wat zijn de juridische, ethische en politieke consequenties van representatie van de Noordzee?

Op 11, 12 en 13 juli gaan we vanuit Den Haag en Scheveningen op zoek naar de stemmen van de zee. We vatten het begrip luisteren ruim op: we doen het niet alleen met onze oren, maar met al onze zintuigen en het ons gegunde empathisch vermogen. Zodra we bereid zijn te luisteren, gaan we geluiden, geuren en inzichten van de zee relateren aan menselijke activiteiten en ervaringen. 
 
Zo proberen wij onszelf en andere omwonenden van de Noordzee een voorstelling te laten maken van de vele stemmen van de zee. Wat vertelt het plastic dat aanspoelt ons? Wat is er te leren van alle geuren op en rond de zee? Wat is de politieke stem van de kabeljauw, de warme golfstroom, of de zilte zeelucht? 

Bekijk het heerlijke programma op strand en Pier van Scheveningen en Mauritshuis, Nutshuis, Humanity House en Stroom in Den Haag. Met bijdragen van onder meer Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, ecoloog Marleen Feldbrugge, kunstenaars Carmen Schabracq, Valerie van Leersum en Arne Hendriks, 1e kamerlid en ombudsman Toekomstige Generaties Jan van de Venis, socioloog Ruben Jacobs, onderzoeker en jurist Laura Burgers, geurontwerper Frank Bloem, fotograaf Rik van Santen, radiomaker Jesper Buursink en componist Stef Veldhuis. 

Namens het Ambassade-team, 
hartelijke en zoetzoute groet, 

Anne van Leeuwen
Harpo ‘t Hart
Thijs Middeldorp

 

De zee is van zichzelf


Op 1 juni 2018 is de Ambassade van de Noordzee opgericht aan het Lange Voorhout 19 te Den Haag, op basis van het uitgangspunt: de zee is van zichzelf. Vertegenwoordigers presenteerden de Noordzee als onafhankelijke entiteit, als eigen politiek lichaam met zelfbeschikkingsrecht vanaf 2030. Hiermee is de Noordzee vanaf heden een politieke gesprekspartner, met een achterban lopend van Frankrijk tot Noorwegen, van zeebodem tot atmosfeer. Van microscopisch kleine gebruikers als plankton, tot grootgebruikers als mensen en walvissen. Van verstrekkende horizonten en getijden, tot lokale golfslagen en stromingen. De komende twaalf jaar worden de voorbereidingen voor een soevereine Noordzee getroffen en onderhandelingen gevoerd.

Continue reading