22/04/2018
Facebook Twitter RSS

De Herberg in ‘t Hoogeland

Recent kwam het Groningse Hoogeland in het nieuws in een tendentieus stuk van KRO’s Brandpunt ‘De strijd om het kleine cafe‘. Het relletje ging over het Zielhoes, een cafe aan Neerlandse noordelijkste haven waar BN’ers als Kay van der Linde en Frits Wester maar ook Jan Wolkers en Godfried Bomans kwamen.

Een opvallende uitspraak in relatie tot dit cafe kwam van cultuur filosoof Rene Boomkens: ‘de bedrijfsmatige overheid die zich slechts richt op het economische waarde van het gebied is het probleem.’ Een welbekende lofzang op het Hoogeland is afkomstig van volkszanger Ede Staal. Hij noemt het ‘het land waar ik als kind nog niets begrip van pijn of zorgen’.

Warffum, centraal gelegen in het Hoogeland,  komt van het oud Friese ‘Warf Heem’ en is de plek van de volksvergadering plaatsvond, waar recht werd gesproken. Het waren de katholieke evangeliepredikers die voor het eerst het dorp bij naam noemde. Het dorp had hoogstwaarschijnlijk een omvangrijk Klooster der Malthezer Ridders die veel bezoek trok en lag in die tijd – de vroege middeleeuwen – nog aan zee.

Rond 1900 was er een discussie over het wapen van Warffum en werd gerefereerd naar het wapen van de Herberg ‘Rust een Weinig’ bij de oude brug, de Bieuwketil. Het wapen van de herberg duidde erop dat dit mogelijk als rechthuis had gediend.

De herberg lag op het land van de jonkheer Adriaan Clant van Stedum lag die o.a woonde in Breedenborg net buiten Warffum. Zijn officieren zouden in de herberg hebben verbleven. Clant was de belangrijkste onderhandelaar van de Vrede van Munster in 1648. Zeker is dat de boeren in Warffum rond 1700 erg rijk waren en dat er veel handel was met Groningen en Emden via de trekvaart die langs de herberg liep.

In 1960 wordt het gebouw gekocht door kunstenaar Arent Ronda (1922-1986), een impressionist uit Groningen – stad. ‘Zijn werk vertoonde een hang naar vrijheid.’

Ronda ging er wonen samen met zijn vrouw en kunstenares Rennie Nooteboom. En zij stond model voor een bekend beeld van Ronda op een brug in Groningen.

Schilder Geurt Busser noemt ‘t Hoogeland ‘plek van jagers, vissers en andere leugenaars’. Het is het eind van de wereld, en deze herberg ligt op een kruispunt van religie, politiek, handel en kunst.