24/06/2018
Facebook Twitter RSS

Bestemming Omlandia

Het begin beeld is het bordje van Republiek Omlandia bij de haven van Noordpolderzijl. Het staat voor de lokale ethos, de boodschap is: beste bezoeker, wij doen t zelf wel!

De Groningse ommelanden, het Hoogeland is bekend door z’n vergezichten, borgen, wadschilder Geurt Busser en de Eemshaven. 25 jaar gebeurde daar niets, maar nu met een nieuwe kolencentrale en Google’s Europese datacentrum gaan de ontwikkelingen snel. Nieuwe bouwplaatsen, nieuwe mensen, nieuwe ideeen – de Eemsmond is de nieuwe markt en vestigingplaats in het Noorden.

De verandering is nog heel vers, in feite krimpt de Eemsmond nog steeds.Maar dorpen die decennia lang nauwelijks veranderen, krijgen nu mogelijk nieuwe bewoners. Mensen uit de rest van nederland, nieuwe fans van het Noorden.

De vraag rijst welke toekomst de Eemsmond te wachten staat. Hoe kan het monumentale aangezicht van het land samen gaan met de industriele ontwikkeling van de haven? En welke rol is er weggelegd voor de ommelanders en hun ‘we doen het zelf wel’ mentaliteit. Hier zal Partizan Publik in samenwerking met Dirk-Jan Visser zich de komende maanden over buigen.

[Foto’s D.J. Visser]