06/04/2020
Facebook Twitter RSS

Verboden Boeken Leesclub

Donderdag 9 juni: Lezen = verzet

Inwoners van Sovjet Rusland lazen stiekem Dr. Zhivago en tijdens de Duitse bezetting stonden er zware straffen op het verspreiden van verzetsliteratuur. Meer recent worden in Arabische landen kopieën van Gene Sharps handleiding tot geweldloos verzet heimelijk verspreid. In de Verboden Boeken Leesclub komt deze en andere geheime literatuur over sex, fascisme en anarchie aan bod. Van 16.00 tot 18.00 uur. Reserveer op de Mediamatic website.

Joost Janmaat van Partizan Publik leidt je langs deze controversiële en opruiende boeken:
Mein Kampf – Adolf Hitler (1925)
De handel in en het herdrukken van de Nederlandse vertaling van het boek met Hitlers ideeën over Duitsland, ras en politiek werd pas in 1974 verboden, omdat de Nederlandse Staat meent het auteursrecht er op te hebben. In Duitsland en Nederland is het bezitten en het uitlenen (door bibliotheken) van het boek echter niet verboden. De Nederlandse vertaling is te krijgen via Archive.org.
Het verhaal van O – Pauline Réage (1954)
Het verhaal van O vertelt het pornografisch, sadomachistische verhaal van een dame die haarzelf in dienst stelt van een select gezelschap heren. Ondanks het winnen van de Prix des Deux Magots in 1955, mocht de uitgever jarenlang geen publiciteit maken voor het boek. Ook moest hij voor de rechter verschijnen vanwege obsceniteit, maar deze aanklacht werd verworpen. Toch werd het een bestseller, ook buiten Frankrijk. Te koop via Bol.com en te leen bij de bibliotheek.
The Anarchist Cookbook – William Powell (1971)
Dit boek werd in 1971 gepubliceerd in reactie op de bemoeienis van de VS in Vietnam. Het propageert geweld als middel om politieke veranderingen teweeg te brengen. Het bevat instructies voor onder meer het maken van explosieven met makkelijk verkrijgbare grondstoffen. Te koop via Bol.com.
Meer informatie
Je hoeft de boeken niet gelezen te hebben van tevoren. Deze presentatie is onderdeel van de tentoonstelling Pièce Résistance, over verhalen en voorwerpen van verzet. Je kunt zelf een verboden boek of verzetsvoorwerp meenemen en het in bruikleen geven in de tentoonstelling. Locatie: Mediamatic Bank, Vijzelstraat 68 Amsterdam. Gratis entree. Aanvang: 16.00.