31/05/2020
Facebook Twitter RSS

manifestatie in Den Haag en Scheveningen

Alles trekt naar Scheveningen. Om gezellig wat te dringen, op de Pier en Boulevard. Maar de zee kun je niet hooren, frissche lucht die gaat verloren, door buurman’s sigaar. Claxons loeien, tieren, grommen: Pinksterblomme’, Pinksterblomme’…

Jan Campert (omstreeks 1929)

Beste landgenoot, 

Hoe kijkt en luistert een visser en surfer naar de zee? Hoe klinkt de lobby van de olie- en gasindustrie? Wat hebben natuurfilosofie en de iconische viswinkel Simonis elkaar te zeggen? Wat zijn de juridische, ethische en politieke consequenties van representatie van de Noordzee?

Op 11, 12 en 13 juli gaan we vanuit Den Haag en Scheveningen op zoek naar de stemmen van de zee. We vatten het begrip luisteren ruim op: we doen het niet alleen met onze oren, maar met al onze zintuigen en het ons gegunde empathisch vermogen. Zodra we bereid zijn te luisteren, gaan we geluiden, geuren en inzichten van de zee relateren aan menselijke activiteiten en ervaringen. 
 
Zo proberen wij onszelf en andere omwonenden van de Noordzee een voorstelling te laten maken van de vele stemmen van de zee. Wat vertelt het plastic dat aanspoelt ons? Wat is er te leren van alle geuren op en rond de zee? Wat is de politieke stem van de kabeljauw, de warme golfstroom, of de zilte zeelucht? 

Bekijk het heerlijke programma op strand en Pier van Scheveningen en Mauritshuis, Nutshuis, Humanity House en Stroom in Den Haag. Met bijdragen van onder meer Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, ecoloog Marleen Feldbrugge, kunstenaars Carmen Schabracq, Valerie van Leersum en Arne Hendriks, 1e kamerlid en ombudsman Toekomstige Generaties Jan van de Venis, socioloog Ruben Jacobs, onderzoeker en jurist Laura Burgers, geurontwerper Frank Bloem, fotograaf Rik van Santen, radiomaker Jesper Buursink en componist Stef Veldhuis. 

Namens het Ambassade-team, 
hartelijke en zoetzoute groet, 

Anne van Leeuwen
Harpo ‘t Hart
Thijs Middeldorp