17/02/2019
Facebook Twitter RSS

avondexpeditie: 4 oktober

Ferrotopia avondexpeditie #3 | Domestikator: een avond over bestialiteit | Met onder meer Midas Dekkers, Joep van Lieshout, Melanie Bonajo.

Bestialiteit is sinds 2010 bij Nederlandse wet verboden. Datzelfde geldt voor het tonen van afbeeldingen ervan. Maar in de kunst was dierenseks vroeger juist een zeer geliefd onderwerp. Musea hangen er letterlijk vol mee. Is dat puur symboliek, of was seks met dieren vroeger een gebruikelijk tijdverdrijf? Hoe is dit tegenwoordig? Hoe intiem mag een relatie met een huisdier zijn? Waar ligt de grens? En wie bepaalt dat?

Tijdens deze Avondexpeditie laat bioloog en schrijver van ‘Lief Dier’ Midas Dekkers ons zien hoe de relatie tussen dier en mens vroeger een stuk intiemer, vrijgevochtener en misschien ook gelijkwaardiger was als nu. Hij onderzoekt onze huidige omgang met dieren, die misschien wel doorspekt is van preutsheid en hypocrisie. Ook Joep van Lieshout stelt met zijn werk de Domestikator vraagtekens bij de wijze waarop mensen tegenwoordig dieren domesticeren en onderwerpen. Met het gedicht wat hij voordraagt gaat hij dieper in op dit vraagstuk.
Beeldend kunstenaar Melanie Bonajo laat ons met haar performance zien hoe een intieme relatie met dieren ook juist voor de mens een verrijkende waarde is.

Voorafgaand aan deze Avondexpeditie verzorgt de Keuken van het Ongewenste Dier een bijzondere gratis maaltijd voor zowel vleeseters als vegetariërs.

Het menu van de avond:

Gerookte gans met kappertjes en dressing
Stadsduif in ‘t groen
Boontjes, seitanstoomwortel voor vega’s
Frietjes met rozemarijn en muskusrattenstoof
Mini glaasje bisque van Amerikaanse rivierkreeft

Aanschuiven voor het diner kan vanaf 18 uur. Van te voren aanmelden is niet nodig. Wees welkom! Als je niet mee wilt dineren, kun je om 19.30 uur aansluiten voor de lezing.

De kosten zijn €5 per avond (incl diner) en tickets vind je: 👉https://bit.ly/2AXcmom