31/05/2020
Facebook Twitter RSS

Ferrotopia Avondexpedities

Ferrotopia is een kunstinstallatie op de Amsterdamse NDSM-werf, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie van Atelier van Lieshout is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Volgens het principe hoofd, hart, handen nemen programmamakers Joost Janmaat (Partizan Publik) en Rieke Vos (Stichting NDSM-werf) het publiek mee op expeditie in de wereld van ijzer. Inhoudelijke presentaties wisselen zich af met expedities, proeverijen, muziek, poëzie en andere kunsten.

6 september | het zesde zintuig: een avond over magnetisme > 20 september | welkom in de nieuwe ijzertijd: een avond over cyborgs en sci-fi > 4 oktober | Domestikator: een avond over bestialiteit > 25 oktober | take these shackles off my feet so I can dance: een avond over materie en macht > 8 november | de dingen de baas: een avond over het aambeeld

Kosten per avond €5,- Passpartout voor de hele reeks €20,-. Meer informatie op de website van NDSM en via Facebook. Reserveer je plek via reserveren@ndsm.nl

Beeld: Art work Ferrotopia by Joep van Lieshout. At DGTL Festival, NDSM, Amsterdam. Photo by C. Eeftinck Schattenkerk

6 september | het zesde zintuig: een avond over magnetisme

Magnetisme is ons ‘zesde zintuig’. Het vermogen om te ‘voelen’ dat er iemand achter ons staat. Dat komt door de grote hoeveel ijzer in ons lichaam, genoeg om zo’n 15 spijkers van te maken. Bij niet menselijke diersoorten, zoals alle trekvogels, is dit zintuig veel beter ontwikkeld. Tijdens de eerste avondexpeditie onderzoeken we de mens als mineraal, de smaak van ijzer, wat we kunnen leren van vogels, en hoe we het magnetisme in onszelf wakker kunnen kussen.

20 september | welkom in de nieuwe ijzertijd: een avond over cyborgs en sci-fi

Met uitzondering van een enkele stam in de Amazone en de Papoea leven we, naar archeologische standaard, in de IJzertijd. IJzer is bij uistek het materiaal van de vooruitgang van de mens. Een avondexpeditie naar de ijzerfantasien van Jules Verne en andere futuristen, een tijdreis per metaaldetector door de aardlagen van de NDSM en een collectieve vlucht (enkele reis) naar het leven in het binnenste van een nieuw planeet.

4 oktober | Domestikator: een avond over bestialiteit

Centraal onderdeel van de kunstinstallatie Ferrotopia is de Domestikator. Dit is de totem, de landmark, van het bouwwerk en symboliseert de dominantie van homo sapiens over andere diersoorten op de aarde. Deze avond gaat over de wijze waarop mensen en dieren met elkaar samen leven in een wereld die is vormgegeven door agrarische, industriele en digitale revoluties. In hoeverre zijn dieren net mensen en mensen net dieren? We fantaseren over dys- en utopische toekomstscenario’s: van tribale levensvormen tot volledig ge-urbaniseerde samenlevingen.

25 oktober | take these shackles off my feet so I can dance: een avond over materie en macht

Objecten zijn stille getuigen van de geschiedenis. Het al dan niet beschikking hebben op een bepaald materiaal heeft invloed op de machtsverhoudingen tussen groepen. Tijdens deze avond zoomen we in de invloed van ijzer, mijn-industrie, hoe die de industriele en koloniale geschiedenis van Nederland heeft beinvloed en welke rol het speelt bij de instandhouding van ongelijkheid en onvrijheid. Wie had er historisch gezien het meeste toegang tot gebruik van staal en wat deden ze ermee? En hoe liggen die verhoudingen tegenwoordig?

8 november | de dingen de baas: een avond over het aambeeld

In het fantastisch-futuristisch verhaal ‘De dingen de baas’ van Belcampo nemen meubels op een ochtend de macht over van mensen. In het nieuwe totalitaire regime van de dingen is het Aambeeld de leider. Als afsluiting van de serie avondexpedities herstellen we onze verhouding met de dingen: breng uw objecten voor een rituele verpletting in het Valhamerhuis (en neem een originele co-productie met Atelier van Lieshout mee naar huis).