27/02/2020
Facebook Twitter RSS

schrijfwedstrijd

Foto: Michiel Cotterink

Op 1 september verstreek de deadline voor de schrijfwedstrijd van Het Parlement van de Dingen. We zijn geraakt en ondersteboven van 461 indringende, originele en grappige inzendingen: van biologen, middelbare scholieren, een 1e kamerlid, theatermakers, ambtenaren, architecten, professoren, heel veel andere mensen, waaronder een vrouw van 88 die gezien haar leeftijd wel aarzelde om een voogdijschap te aanvaarden. De genomineerde inzendingen staan online (theparliamentofthings.org).

Tijdens de 1e vergadering van het Parlement op 23 september worden de winnaars bekend gemaakt. Voor nu: dank Stichting Literaire Activiteiten AmsterdamDe Correspondent, Kyrill Hartog, Michiel Cotterink en alle andere betrokkenen. En: zet ‘m op jury! (Marli Huijer, Melle Daamen, Arne Hendriks en Jelmer Mommers)

Over het projectThe Parliament of Things: een schrijfwedstrijd die de wereld redt: een poëtische en tegelijk rationele oefening van de verbeelding. Kunnen de Dingen en Dieren voor zichzelf gaan spreken? Wat heeft het Water ons te vertellen? Welke keuzes maakt het IJzer? Hoe formuleren het Hout, Plastic, Graan of de Eekhoorn en Koffieboon hun belangen?

Wat was de opdracht| Schrijf een kort verhaal, statement of gedicht waarmee een Dier of Ding inspreekt in het het Parlement, en zijn of haar belangen en doelen verdedigt. Maximaal 500 woorden. De tweede opdracht: schrijf een essay waarin je het Parlement van de Dingen onderzoekt, bejubelt, bespot of bouwt met maximaal 2.000 woorden, in het Nederlands. Wat zou het Parlement van de Dingen kunnen toevoegen aan het publieke debat van de mensen? Hoe zou het er uit moeten zien, en door welke ontwikkelingen kunnen we ons laten inspireren als we hier verder over nadenken? Stuur jouw inzending naar info@theparliamentofthings.org. De jury krijgt een anonieme versie onder ogen. Je mag aan beide onderdelen meedoen, maar dat hoeft niet.

Partner worden? | Partizan Publik bedacht het Parlement, en speelt de rol van griffier. De schrijfwedstrijd wordt in samenwerking met diverse partners georganiseerd. Namens De Correspondent is klimaat- en energiejournalist Jelmer Mommers betrokken. Wil je als persoon of partner meewerken aan de schrijfwedstrijd en de toekomst van Het Parlement? Stuur een mail naar thijs@partizanpublik.nl.