27/02/2020
Facebook Twitter RSS

Het Orakel, op de Dam

Orakel-met-Joep_high res

We vroegen Joep van Lieshout een vrij werk te maken, op 5 mei en op de Dam. Hij zei ‘ja’ en maakte het Orakel.

Het Orakel is een twee en een half meter hoge totemkop, in een stijl die associaties oproept met primitieve Afrikaanse kunst. Een afgodsbeeld waaromheen de gemeenschap zich verzamelt, ontworpen door Atelier Van Lieshout (AVL), de studio en werkplaats rondom de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout, die zijn atelier opzette in 1995.

Terugkerende thema’s in het werk van AVL zijn de organisatie van macht en arbeid, politiek, revolutie en autarkie. De teksten van Het Orakel kunnen poëtisch zijn, nobel en filosofisch, maar ook laaghartig of politiek incorrect: Het Orakel spiegelt de opvattingen van de gemeenschap. Stuur op 5 mei een SMS aan 2255 en jouw tekst wordt in alle vrijheid verkondigd.

Over Van Lieshout: hij staat al jaren in Elseviers’ top tien meest toonaangevende kunstenaars van Nederland. Hij richtte een vrijstaat op, ontwierp een concentratiekamp, en stelde voor mensen te recyclen. Zijn tentoonstellingen werden door de autoriteiten verboden en door de politie gesloten, maar tegelijkertijd door publiek, pers en professionals lyrisch onthaald. Hij is ook de enige Nederlandse kunstenaar die een eigen museum heeft opgericht, als reactie op het barre culturele klimaat.