27/02/2020
Facebook Twitter RSS

Power House residents

De eerste Power House residency periode ligt achter ons. Het door 2012 architecten ontworpen raam-dak op het zuiden maakt het leven op de eerste verdieping mogelijk. Design 99‘s Mitch en Gina hebben de afgelopen week intensief overlegd met de tweede resident Guido Marsille. Guido gaat aan de slag met de keukenruimte in relatie tot de tuin op het noorden. Guido start per 1 april en verhuist naar Detroit samen met zijn vrouw die videokunst zal gaan maken in de buurt. Met Wereldomroep journalist Martijn van Tol in mijn kielzog hielp ik Guido op de rails in het Detroitse.

Rondom het Power House is er ondertussen van alles aan de hand. Via Juxtapoz Magazine werkten een groep kunstenaars aan 3 huizen verderop in Moran Street (zie eerdere post voor hun werk). De combinatie van hun werk maakt van het einde van de straat een soort openlucht tentoonstelling. Tegenover de residency wonen nu 2 Amerikaanse kunstenaars in het huis van de Duitse curator Kerstin Niemann. Grafisch vormgever Nina Bianchi is in het Yellow House in Klinger Street getrokken en een vriend van kunstenaar Charlie heeft even verderop een oude storefront gekocht. Dan woont radiomaker Jon Bromit nu definitief in zijn huis in Lawley Street en wordt Theaster Gates buurman van Mitch en Gina.

Ik kwam naar Detroit om ook te spreken over de derde resident, die idealiter komt vanaf 1 augustus. In overleg met Design 99 kwam ik tot drie mogelijk zoekrichtingen: 1. ‘detailing’ – een kunstenaar zou zich kunnen bezig houden met het afwerken van het interieur: de muren, de vloeren, het plafond, het houtwerk, de meubels en gordijnen; 2. ‘working with the house as a venue’ – een andere opdracht zou zich meer richten op het programmeren van het huis en het werken met de buurt en kookkunst.  en tenslotte 3. ‘systems’ een derde mogelijkheid zou gericht zijn op het ontwerpen van het warmtesysteem of het waterfilteringssysteem.

 

[Op de foto: Guido Marsille, Gina Reichert, Eva Cope, Mitch Cope, Christian Ernsten]